De cateva zile tot vad la TV noua reclama la Sun Silk, cu o nasoasa uratica care se spala cu samponul asta minune si devine dintr-o data o zana. Problema mea nu e ca ea e uratica sau ca e nasoasa, ci ca samponul asta chiar nu o schimba intr-o zana. E aceasi femeie uratica si nasoasa numai ca are parul ca lins de o vaca. Si presupun ca ideea reclamei nu era sa scoata tot o nasoasa cu par lins ci o Cenusereasa aflata la prima ei experienta cu un sampon magic si cu un print fermecat de frumusetea ei.
Nu am nimic cu reclamele in care sunt oameni normali cu defecte sau oameni urati-urati fiindca in general genul asta de reclame iti redau confortul psihic: simti ca nu esti singurul broscoi urat de pe fata pamantului si ca produsele sunt si pentru broscoi nu numai pentru lebede. Dar reclama asta distruge mitul Cenuseresei si al printului broscoi. De cate ori vad reclama ma simt ca si cum as saruta de mii de ori un broscoi si ala nu se transforma deloc in print.
Daca ar fi fost o campanie care promova frumusetea interioara sau mai stiu eu ce alte bazconii as fi inteles. De exemplu imi place campania „Real Beauty” de la Dove cu „Every girl deserves to feel beautiful just the way she is”. Macar campania asta are un scop nobil: sa intareasca increderea in sine si sa explice delicat faptul ca frumusetea nu sta numai in atributele fizice.
Nu vreau sa intru in polemici gen „ce este mai important frumusetea fizica sau cea interioara”. Oricum eu sunt de parere ca amandoua sunt importante, plus ca depinde si la ce se raporteaza lipsa frumusetii fizice sau celei interioare. Pentru unele joburi chiar trebuie sa ai un fizic placut, iar pentru altele nu ai nevoie decat de inteligenta. Asta se aplica si la reclame. Pentru fiecare gen de reclama este nevoie de o anumita calitate. Ca doar nu imbraci un creier in costum de baie si il bagi in ultima reclama de la Bergenbier cu incalzirea globala sau bagi o frumusete ravisanta la o reclama la solutii care iti desfunda WC-ul.
„You don't love a woman because she is beautiful, she is beautiful because you love her.” Eu chiar nu o iubesc pe nasoasa , deci in nici un caz nu o pot vedea frumoasa. In reclama aia nu vad decat o uratica pe care nu o mai ajuta nici macar un sampon minune.
Deci ori mergi pe ideea ca orice femeie poate fi frumoasa fara nici un ajutor, ori pe ideea ca orice femeie poate fi frumoasa daca foloseste produsul X.
Si chestia asta imi mai aminteste de un filmulet cu o naspeta care vrea sa dea in vileag secretul modelelor: ele de fapt nu sunt frumoase, sunt chiar niste zgripturoaice care machiate devin niste nimfe.
Numai ca bietei slute nu i-a prea reusit experimentul, ea fiind si mai urata dupa ce s-a primenit. Deci nu a demonstrat decat ca e invidioasa pe frumusetea altora. Cand putea foarte bine sa stea in banca ei si sa se simta bine cu ceea ce e: o urata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Ai vazut tu vreo agentie de publicitate care sa caute moralitatea in mesajele pe care le promoveaza? E clar ca echipa lor de marketing a facut o sumedenie de studii si analize inainte de a lansa campania respectiva si scopul lor a fost sa atinga o anumita categorie de audienta, in speta femeile uratele si nasoase care cred ca daca se spala cu samponul minune vor atrage barbatii ca magnetul... si probabil ca sunt foarte multe si vanzarile le cresc in urma spotului. ;)
ma indoiesc ca au targetat clar nasoasele, fiindca oricat de fermecat ar fi fost samponul nu cred ca poate sa le scurteze si nasul.
aici nu era vorba de moralitate sau cat de adevarata e faza cu samponul care te infrumuseteaza pe data, eu ma refeream la faptul ca au ales gresit personajul sau nu au photoshopat-o cum trebuie, pentru ceea ce urmareau ei . femeia tot urata a ramas si dupa folosirea samponului. si atunci de ce mai faci faza cu before and after? am precizat si in post era ok daca promovau frumusetea interioara si sa fol special pers normale ca sa acccentueze ideea ca fiecare femeie e frumoasa in felul ei...
yu ar biutifullll tra la la...yu ar biutifullll...
Trimiteți un comentariu